Trio Mediaeval & Arve Henriksen | Vega Trails

Trio Mediaeval & Arve Henriksen | Vega Trails Jazz in Church

Trio Mediaeval & Arve Henriksen | Vega Trails

Jazz in Church

Trio Mediaeval / Arve Henriksen: Daca am imita provocarea Mezzo TV, unde artiștii sunt puși să aleagă O SINGURĂ piesă pentru o robinsoniadă pe o ipotetică insulă pustie, și ar trebui să numim O SINGURĂ trupă care ar evolua în atmosfera solemnă a Bisericii, în cadrul Festivalului, primul gând ar fi îndreptat spre ansamblul vocal feminin norvegian Trio Mediæval. Sau, tradus în fapte, vă destăinuim că de câțiva ani se străduiesc organizatorii să suprapună agenda Festivalului cu cea a acestui grup, unic prin frumusețea muzicii, calitatea interpretării și puritatea mesajului transmis, dar și prin diversitatea materialului abordat și rodat extraordinar în cele mai mult de două decenii de activitate susținută, de albume, de apariții în toate zonele muzicale importante ale lumii și, firește, în marile manifestări de muzică sacră.

Fondatoarea ansamblului, Linn Andrea Fuglseth, a urmat cursuri avansate de muzică veche în Londra, le-a desăvârșit în Norvegia natală și, specializându-se în epoca barocului, a întemeiat în 1997 acest Trio vocal feminin, însă activitatea ei include și colaborări cu multe alte ansambluri, mari sau de cameră, cu coruri, cu variate formule de muzică folk norvegiană.

Anna Maria Friman (voce și hardingfele – vioara norvegiana), este parte a Trio Mediæval încă de la începuturi, dar activitatea ei explorează și muzica de cameră, este solistă alături de Gavin Bryars Ensemble și membră în grupul Alternative History. Universitatea din York, unde a predat arta vocală,  i-a acordat doctoratul în filozofia muzicii, iar sunetele pe care le girează provin din arii extrem de variate, de la folk la improvizație, de la contemporan la medieval și renaștere.
Cea mai nouă membră a ansamblului este Jorunn Lovise Husan, o foarte experimentată solistă de folk și muzică sacră, membră a Norwegian Soloists' Choir, deținătoare a unui master la Academia Norvegiană de Muzică – cu specializarea interpretării elementelor de muzică tradițională în cea contemporană, și o permanentă prezență în redarea repertoriului religios. Conduce Corul de Fete al Catedralei din Stavanger.

Atributele proeminenței acestui grup nu pot fi sesizate și însușite decât ascultându-i muzica, pe disc sau, și mai bine, pe scena Festivalului Jazz in Church 2023, dar unele indicii ne sunt oferite de identitatea compozitorilor care au scris piese chiar pentru ansamblul Trio Mediæval, firește, impresionați de capacitatea sa artistic-apoteotică - Gavin Bryars, William Brooks, Ivan Moody, Bjørn Kruse, Trygve Seim sau David Lang, precum și de bogăția celorlalte părți ale repertoriului: muzica sacră medievală din Anglia, Italia și Franta, cântece și balade tradiționale scandinave și islandeze. Nu este unicul argument, căci Trio-ul își caracterizează meșteșugul spunând că abordează “muzica medievală ca și cum ar fi compusă în zilele noastre, astfel piesele vechi și cele contemporane se armonizează de minune”. Însă adevărata cheie către magia acestui fenomen este calitatea absolută a interpretării, arta descifrării sonore a absolutului în timbrul vocal al artistelor și în emoția indusă, cumulând cu sentimentul copleșitor al ascultătorului că “Words Of The Angel” (‘Vorbele Îngerului’, titlul unuia dintre albumele Trio Mediæval ) îi sunt grăite, pe viu, de către chiar heruvimul pogorât în fața altarului.

În cel mai recent proiect discografic (Rimur, ECM Records, 2017), cele trei voci feminine l-au cooptat și pe trompetistul (în fapt, poli-muzicianul) Arve Henriksen (1968), un emblematic jazzman al Europei zilelor noastre, socotit între întâii interpreți și creatori ai genului, un suflător cu un tușeu inconfundabil, vestit și foarte solicitat, alături de care au compus, creat și imprimat acest giuvaier sonor.  Devenit pentru o oră cvartet, trio-ul se inspiră din folkul islandez și suedez, din imnuri bisericești și miniaturi pentru vioară, amestecându-le cu știința si grația proprii doar alchimiștilor.

Vega Trails: Vega Trails este un nou proiect al contrabasistului și compozitorului Milo Fitzpatrick, membru fondator al Portico Quartet și îl prezintă pe saxofonistul Jordan Smart (Mammal Hands, Sunda Arc) într-un duo bogat, care reunește doi muzicieni puternic carismatici. Proiectul s-a născut din dorința de a aduce elementele melodice și de bas în prim plan, în forma lor cea mai brută.

„Tremors in the Static” a fost compus în timpul stării de urgență, în timp ce Fitzpatrick s-a cufundat în muzică care se joacă cu ideea de spațiu: melodii tradiționale suedeze sau muzica clasică indiană. Abia după ce a ascultat albumul de duete al lui Charlie Haden, „Closeness”, s-a născut ideea unui proiect muzical sub formă de duet, iar Fitzpatrick a știut imediat că al doilea muzician trebuie să fie Jordan Smart.

Acesta este Vega Trails: un proiect care aduce laolaltă doi muzicieni deschiși să comunice unul cu celalălat, precum și cu publicul, în frumoase conversații melodice.

Accesul în sală se face începând cu ora 18:30. Nu este permis accesul cu camere foto profesionale. Filmatul este interzis pe toată durata concertului. 

Detalii pe http://www.jazz.ro.

At this moment, we do not have any future performances scheduled.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe