SAHIA VINTAGE: Actualitatea în imagini / VINTAGE SAHIA: Daily News in Pictures

RO
SAHIA VINTAGE: Actualitatea în imagini / VINTAGE SAHIA: Daily News in Pictures One World Romania, ediția a 17-a

SAHIA VINTAGE: Actualitatea în imagini / VINTAGE SAHIA: Daily News in Pictures

One World Romania, ediția a 17-a - FOCUS
RO

Section: FOCUS
Duration: 1h 13m
Country: România

În 2024, One World Romania reia programul SAHIA VINTAGE (început în 2013), inițiind o direcție nouă, construită în jurul Jurnalului cinematografic produs de Studioul Alexandru Sahia în perioada 1950-1974 sub titlul Actualitatea în imagini.

Continuator al jurnalelor produse anterior în România, precursor al știrii de televiziune, Actualitatea în imagini este distribuit săptămînal în cinematografele din țară ca expresie a pedagogiei politice în acțiune: așa-numitul ‘jurnal filmat’ popularizează versiunea oficială a statului cu privire la momente de mobilizare sau entuziasm colectiv, de criză politică sau umanitară sau de viață cotidiană pe care le traversează țara a cărei istorie în flux e documentată de reporterii Sahia. Pe parcursul celor 24 de ani de existență, formatul Jurnalului se maturizează: crește numărul de subiecte abordate iar structura și estetica acestor subiecte se transformă datorită unor factori precum fluctuațiile presiunii ideologice, profesionalizarea realizatorilor sau concurența crescută din partea jurnalului televiziunii, cu care jurnalul cinematografic coexistă între 1957 și 1974.

În aprilie 2024 se împlinesc 50 de ani de la încetarea producției Jurnalului – care circulă, în ultimii ani de existența, sub titlul Săptămîna în imagini. Marcăm această aniversare printr-un prim program care sperăm să inspire exerciții de reflecție individuală și colectivă asupra unui trecut tot mai puțin recent dar încă apăsător și disputat.

Iarna 2023-2024 a însemnat dispariția a două personalități asociate cu istoria Arhivei Naționale de Filme: Aura Puran (1937- 2023) și Bujor Râpeanu (1938- 2024). Le aducem un omagiu și, cu acest prilej, mulțumim profesioniștilor Arhivei Naționale de Filme fără de care programele SAHIA VINTAGE nu ar fi posibile.

Programul SAHIA VINTAGE este curatoriat de Adina Brădeanu.

Filmul este subtitrat în română și engleză.

At this moment, we do not have any future performances scheduled.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe