Taikon + Performance activist: Parastasul rasismului / Activist performance: A Wake for Racism

Suedeză Română, Engleză
Taikon + Performance activist: Parastasul rasismului /  Activist performance: A Wake for Racism ONE WORLD ROMANIA #13

Taikon + Performance activist: Parastasul rasismului / Activist performance: A Wake for Racism

ONE WORLD ROMANIA #13
Suedeză Română, Engleză

Title: Taikon
Director: Lawen Mohtadi, Gellert Tamas
Duration: 1h 34m
Country: Suedia
Year: 2015

Taikon

În anii ’60, în Suedia, Martin Luther King, Jr a fost femeie. Mai precis, romnie: Katarina Taikon. Născută într-o țară care interzicea imigrația romilor și steriliza sistematic femeile rome, Taikon a ieșit din conul de umbră al copilăriei ei tragice la 16 ani, în 1948, când a apărut în scurtmetrajul documentar al lui Arne Sucksdorff, Uppbrott. Abia atunci a învățat să scrie și să citească, și a devenit în cele din urmă o înfocată activistă pentru drepturile civile ale romilor, folosind o combinație de unelte legale, mediatice și artistice. Cărțile scrise pornind de la copilăria ei tragică sunt și acum una dintre cele mai populare serii pentru copii în Suedia și au fost adaptate într-un serial de televiziune de succes. Filmul regizat de Gellert Tamas și de Lawen Mohtadi pornește de la biografia Katarinei Taikon publicată de Mohtadi în 2012, „Ziua în care voi fi liberă”, și folosește materiale de arhivă inedite pentru a face lumină într-un capitol întunecat din istoria Europei occidentale și pentru a reconstrui efervescența activistă din Stockholm-ul anilor ’60-’70 — unde, într-adevăr, Taikon l-a cunoscut pe Martin Luther King, Jr. (de Mona Nicoară)

Festivaluri și premii:

  • Kristallen Award for Documentary of the Year 2016 (nominalizare)

+ 

PERFORMANCE ACTIVIST: PARASTASUL RASISMULUI

Petrecere cu lăutari și bocete culte în care îi urăm defunctului să nu se mai întoarcă.

Anul trecut, sociologii au avut ideea să-i mai întrebe o dată pe români dacă ar fi de acord să primescă cetățeni de etnie romă în familiile lor de majoritari. Răspunsul a fost o surpriză istorică: pentru întâia oară după 30 de ani, numărul cetățenilor români care și-au exprimat acordul l-a depășit pe cel al românilor care nu ar accepta o asemenea alianță. E adevărat că această modificare de atitudine nu înseamnă dispariția rasismului în România, dar înseamnă ceva imens de important: intoleranța față de romi a pierdut guvernarea mentalității poporului român. O asemenea răsturnare a raportului de forțe se cerea a fi salutată. Luptătorii angajați în campanii de lungă durată merită să-și celebreze victoriile de parcurs. Drept care, uite, vă invităm la “Parastasul Rasismului”. Se vor cânta cântece vesele de înmormântare, se va consuma coliva bucuriei iar băuturile vor inspira câteva bocete culte, toate la căpătâiul intoleranței.

Așa gândeam anul trecut, înainte de pandemie. Apoi a sosit virusul. Or’, atunci când pățesc ceva, oamenii caută vinovații. Iar pentru români a fost ușor: cetățeanul de etnie romă a fost rapid degradat din poziția de posibil membru al familiei poporului român și promovat, cu consistenta contribuție a mass-media, în rolul vacant de vinovat de serviciu.

Și acum, noi, ce să facem? Să uităm de victoria ce voiam să o sărbătorim? De ce? Uite, manualele de istorie păstrează cu sfințenie puținele victorii din atâtea războaie pierdute! Uite că nici noi nu renunțăm la Parastas! Fie el și unul utopic. N-am inventat noi hazul de necaz? Hai că ne putem imagina, bocind vesel, cum ar arăta România postrasistă!

Vor participa în calitate de MC Mircea Toma, Ciprian Necula, Dragoș Mușat (Tetelu) și o serie de invitați speciali acompaniați de Daniel Mărgean & Trio Band

Lăutari:
Mădălin Manșon - clape
Marian Enache - sintetizator
Viorel Enache - saxofon

Tudor Marian - bass

Sile Răducan - voce
Daniel Mărgean - percuție & voce

--------------------------------------------------------------------------------------------

Performance-ul va începe după proiecția filmului „Taikon” și face parte din seria de evenimente „Habar n-ai tu cât te iubesc”, în care celebrăm istoria și cultura rome!

Accesul se va face începând cu ora 18:00.

*vă rugăm să veniți cu cel puțin cu 30 de minute înaintea începerii evenimentului pentru a evita cozile și aglomerarea.

At this moment, we do not have any future performances scheduled.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe