Latcho drom + Concert Taraf de IMPEX

Franceză, Romani, Turcă, Slovacă, Rajasthani, Maghiar română, engleză
Latcho drom + Concert Taraf de IMPEX ONE WORLD ROMANIA #13

Latcho drom + Concert Taraf de IMPEX

ONE WORLD ROMANIA #13
Franceză, Romani, Turcă, Slovacă, Rajasthani, Maghiar română, engleză

Title: Latcho Drom
Director: Tony Gatlif
Duration: 1h 43m
Country: Franța
Year: 1993

Latcho Drom

În 1993, Tony Gatlif încerca o mișcare îndrăzneață pe teritoriul documentaristicii: docu-musical-ul. Desigur, acest gen hibrid impune de la sine câteva abateri de la regulile documentarului, toate în favoarea unor viniete colorate și pitorești, unde emoția iese la suprafață prin muzică și dans. „Latcho drom” („drum bun” în limba romani) trasează parcursul istoric al romilor prin lume, pornind din civizilația-leagăn (India, Rajasthan), trecând prin Egipt și Turcia, apoi prin Balcani și ajungând într-un final în Franța și Spania. Romii traversează deșertul, satele est-europene, câmpiile și dealurile vestice, făcând slalom printre culturi și trecând cu ușurință de la cel mai extatic dans la cea mai sfâșietoare jale. Filmul nu e lipsit nici de momente de dramatism în perindarea asta prin locuri și vremuri: un băiat cântă despre destinul care l-a condamnat la un exil permanent, o bătrână trecută prin Auschwitz plânge și cântă amarul neamului, în timp ce niște femei hispanice își jeluiesc, tot în cântec, căminele din casele vechi ale Barcelonei, zidite și închise definitiv de autorități. Toate fragmentele sunt mici numere de musical în care dragostea de viață se întrepătrunde cu tragedia, devenind mărturia vie a unei culturi nomade, înscrisă în istorie prin povești și cântece. (de Andreea Chiper)

Festivaluri și premii:

  • Montréal World Film Festival 1997 - Grand Prix Special des Amériques
  • Cannes Film Festival 1993 - Un Certain Regard Award

+

CONCERT: TARAF DE IMPEX

Concertul de închidere al One World Romania #13

* ulterior Ceremoniei de premiere și a proiecției filmului „Latcho Drom”

Unul dintre momentele muzicale din „Latcho drom” îi are în prim-plan pe membrii fondatori ai formației Taraf de Haidouks.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Taraf de IMPEX este numele orchestrei formate din două formații muzicale: Grupul IMPEX, împreună cu formația Taraf de Caliu, a membrilor fondatori ai celebrului grup Taraf de Haidouks. Scopul principal este colaborarea între muzicienii de diferite vârste și, mai ales, din diferite etnii. Acest lucru se reflectă în muzică, rezultatul fiind unul puternic, pestriț - eclectic, în care se îmbină stiluri din lumea vesticã-albã cu cele estice, orientale, rome.
În Taraf de IMPEX colaborează muzicieni lăutari cu muzicieni care au studiat muzica clasica, rock, electronică și alte stiluri „vestice”. Faptul că nu există mai multe proiecte de acest tip arată, din păcate, „prăpastia” etnico-culturală dintre diferitele culturi și etnii din România, romii și muzica lor fiind ostracizată de-a dreptul, fapt ce amintește de vremuri istorice din SUA, vremuri în care muzica afro-americană era marginalizată pe baze etnice.
Mesajul acestui proiect este unul pacifist, de „anti-discriminare”, și are ca scop revelarea faptului că estul, vestul și culturile aferente pot colabora, iar atunci când o fac, rezultatul poate fi incitant și evolutiv, cu efect de „vindecare” socială. Situația actuală a colaborării și a conviețuirii culturilor estice cu cele vestice este una dintre problemele principale în Europa, iar România, prin istoria ei multi-etnică are multe lucruri valoroase de arătat. Taraf de IMPEX este reflecția acestei bogății cultural-istorice a spațiului românesc.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Concertul va începe după proiecția filmului „Latcho Drom” și face parte din seria de evenimente „Habar n-ai tu cât te iubesc”, în care celebrăm istoria și cultura rome!

Accesul se va face începând cu ora 18:00.

*vă rugăm să veniți cu cel puțin cu 30 de minute înaintea începerii evenimentului pentru a evita cozile și aglomerarea.

At this moment, we do not have any future performances scheduled.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe