Înainte de căderea frunzelor + În căutarea celui de-al patrulea cui + Lemn + Concert UNCUT Live

Poloneză / Engleză română, engleză / română
Înainte de căderea frunzelor +  În căutarea celui de-al patrulea cui + Lemn + Concert UNCUT Live ONE WORLD ROMANIA #13

Înainte de căderea frunzelor + În căutarea celui de-al patrulea cui + Lemn + Concert UNCUT Live

ONE WORLD ROMANIA #13
Poloneză / Engleză română, engleză / română

Title: Zanim opadną liście...
Director: Władysław Ślesicki
Duration: 28m
Country: Polonia
Year: 1964
Title: Searching for the 4th Nail
Director: George Eli
Duration: 51m
Country: SUA
Year: 2009
Title: Lemn
Director: Monica Lăzurean-Gorgan, Michaela Kirst, Ebba Sinzinger
Duration: 1h 35m
Country: România, Germania, Austria
Year: 2020

Înainte de căderea frunzelor

Władysław Ślesicki, unul dintre cei mai importanți regizori de film documentar din Polonia anilor ’50 și ’60, a fost preocupat de romi încă de la primul lui film, „The Gypsy Camp”, apărut în 1954. Interesul e deopotrivă estetic și politic: în timpul războiului, Ślesicki a fost membru al rezistenței poloneze și a participat la revolta din Varșovia din 1944. După zece ani, s-a întors la tema lui de debut în acest film care documentează în stil pur observațional viața unei caravane de romi pe timpul verii. După primele cadre generale, cineastul își plasează camera ferm în interiorul comunității, filmând întotdeauna din poziția personajelor pe care de urmărește: prin geamul unei rulote, șezând ca spectator la un dans în jurul focului, la genunchiul calului care se adapă în râu. Romii din film sunt plini de vitalitate și de umor, puternici și seducători — și întotdeauna ferm ancorați în contemporaneitate. (de Mona Nicoară) 

Festivaluri și premii:

  • Cork International Film Festival 1965 - International Jury Award - Best Documentary
  • Krakow Film Festival 1964 - Silver Hobby-Horse of Cracow Award

În căutarea celui de-al patrulea cui

În acest documentar profund personal, George Eli, regizorul și protagonistul filmului, își pune o problemă pe care mai toți părinții și-o pun: ce le transmite băiețlor lui, Alexander și Christopher? Ce le spune despre locul lor în lume? Lucrurile sunt complicate suplimentar de faptul că George e rom american. Deși sunt peste un milion de romi în Statele Unite, minoritatea e învăluită în mister, e asediată de mituri absurde, sau e, pur și simplu, invizibilă. Cu răbdare și curiozitate reale, George pornește cu fiii săi să descopere ce înseamnă identitatea romă pentru conanționalii lui, prin legende bizare și filme de Hollywood, adunări de familie și demersuri academice, stereotipuri impuse de dinafară și ulterior internalizate. Rezultatul este un șarmant și dezarmant bildungsroman construit de o voce autentică ce onorează și generațiile trecute și pe cele viitoare și le dă protagoniștilor libertatea de a fi ei înșiși. (de Mona Nicoară)

Festivaluri și premii:

  • ImagineIndia Film Festival 2010
  • Connecticut Film Festival 2009 - Best Filmmaker
  • New York Gypsy Film Festival 2009
  • Balkan Trafik Festival 2009

Lemn

Tăierile ilegale sunt o afacere globală de miliarde. Alexander von Bismarck, descendent al Cancelarului de Fier și director executiv al Environmental Investigation Agency din Washington, D.C., reușește să urmărească, sub acoperire, mașinațiunile comerțului internațional cu lemn. Scopul lui principal nu este să expună o situație scandaloasă, ci să promoveze o schimbare în conștiința societății politice și civile, și un nou cod de conduită pentru economia globală și consumatorii din lumea întreagă. LEMN este un thriller de mediu care vorbește despre pădure și despre oamenii care trăiesc din comerțul cu lemn.

Selecții în festivaluri internaționale:

  • Hot Docs, World Showcase, 2020
  • CPH Dox: in F:ACT Competition, 2020
  • Docs Against Gravity, 2020
  • Sarajevo IFF, Competition Programme, 2020
  • Visioni Del Monda, Milan, 2020
  • Diagonale 2020

 

Concert UNCUT Live

Preocupat de înregistrările sonore pe teren (field recordings) şi de studiul morfologiei pădurii, Cătălin Rulea a explorat pădurile din România sub ghidarea Greenpeace. A fost doar începutul unei platforme utile nu numai în plan artistic, dar şi în plan ecologic şi social. În 2017 s-au făcut primii paşi pe platforma UNCUT, din primele înregistrări a rezultat un material de 30 de minute, folosit într-o colaborare cu formaţia Coma, cu formaţia Pixels şi Moonlight Breakfast. În 2020 studiul fonic al pădurilor continua.

Live performance-ul UNCUT este o improvizaţie, folosind coloana sonoră înregistrată în pădurile de importanta naţională din România dar şi instrumente acustice sau electronice. Muzicienii invitaţi în proiect sunt din zone şi proiecte diferite.

Cătălin Rulea - Drums, Guitar, Synth, Bass
Tudor Popescu - Live electronics, percussion
Iordache - Saxofon
Andrei Nagy - Synth

At this moment, we do not have any future performances scheduled.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe