CETĂȚEANUL GYURI + BAHOI VINE / GYURI + BAHOI IS COMING

Maghiară, Romani Română, Engleză
CETĂȚEANUL GYURI + BAHOI VINE / GYURI + BAHOI IS COMING ONE WORLD ROMANIA #13

CETĂȚEANUL GYURI + BAHOI VINE / GYURI + BAHOI IS COMING

ONE WORLD ROMANIA #13
Maghiară, Romani Română, Engleză

Title: Cetățeanul Gyuri / Cséplö Gyuri
Director: Pál Schiffer
Duration: 1h 43m
Country: Ungaria
Year: 1978

„Cetățeanul Gyuri”, capodopera lui Pál Schiffer, unul dintre cei mai importanți documentariști europeni ai secolului al XX-lea, urmărește încercările unui tânăr țăran de etnie romă de a-și găsi de lucru și de a se integra în tumultul marelui oraș Budapesta. Lipsit de ajutor din partea familiei și aparținând unei etnii discriminate social, protagonistului îi e foarte greu să reușească să-și îmbunătățească datele existenței și să fie acceptat cu adevărat de ceilalți, chiar dacă trăiește într-o societate comunistă, unde, cel puțin teoretic, situația ar trebui să fie diferită. Inspirat, în egală măsură, de filmele Neorealismului italian, de cele ale mișcărilor cinema-vérité și direct cinema, „Gyuri” propune unul dintre cele mai atașante și mai complexe portrete cinematografice ale unei persoane rome. Prin căutările, fricile, iluziile, prin micile bucurii asociate reușitelor de etapă și prin descurajările cauzate de eșecuri, trebuie să fi trecut majoritatea romilor aflați în situația lui, în toate colțurile lumii. Atunci când societatea îți pune o etichetă negativă rigidă, bazată exclusiv pe apartenența la o comunitate din care faci parte, șansele de a schimba această percepție cu privire la persoana ta pare, și cu această ocazie, un vis frumos. (de Andrei Rus)

 

Premii și Festivaluri

  • Locarno International Film Festival 1978 - Ernest Artaria Award
  • Prize of the Ecumenical Jury - Special Mention

 

+

 

BAHOI VINE

 

În deschiderea ultimului weekend de festival vă propunem o seară cu Bahoi, unul din primii vloggeri din România. 

 

O raritate în peisajul cultural din țară, această întâlnire - atât cu unele din videourile sale care l-au făcut celebru și cu unele realizate special pentru eveniment, cât și cu autorul lor, în persoană - sperăm că va deschide nu doar un dialog mai amplu despre viziunea artistului și despre lumea complexă descrisă în video-urile lui, ci și despre importanța acestor reprezentări intime, particulare, despre realități la care avem prea puțin acces și, mai tot timpul, prin intermediul unor perspective exterioare și exotizante.

 

Proiecția și dialogul cu Bahoi vor fi precedate de proiecția unui documentar clasic, în regia lui Pal Schiffer, despre viața de zi cu zi a unui tânăr de etnie romă pe nume Gyuri, din Ungaria comunistă, care încearcă să se adapteze la oraș și să-și găsească un loc de muncă,  întâmpinând tot felul de greutăți și de respingeri din cauza prejudecăților și rasismului societății în care trăiește.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------

 

Evenimentul va începe după proiecția filmului „Cetățeanul Gyuri” și face parte din seria de evenimente „Habar n-ai tu cât te iubesc”, în care celebrăm istoria și cultura rome!

 

Accesul se va face începând cu ora 18:00.

*vă rugăm să veniți cu cel puțin cu 30 de minute înaintea începerii evenimentului pentru a evita cozile și aglomerarea.

At this moment, we do not have any future performances scheduled.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe